Sri Lanka Homestay

Authentiek Sri Lanka: verblijf bij locals in een homestay

Tijdens je reis door Sri Lanka mag een verblijf bij een local homestay zeker niet ontbreken. Het is misschien wel dé beste manier om van alles te leren over de cultuur, het eten en het land. En je host neemt je mee naar plekken waar je anders nooit zou komen. Het is een ervaring om nooit te vergeten! 

Wat eigenlijk één overnachting zou zijn, werden twee overnachtingen: ons verblijf bij een local nabij Habarana. Op een steenworp afstand van Sigiriya en Kaudulla National Park. Te midden van de palmbomen en ander groen, verbleven wij bij een lokale host en zijn gezin.

Via de eigenaar van het guesthouse in Trincomalee, komen we in contact met zijn vriend in Habarana. Hij neemt toeristen mee op jeepsafari door Kaudulla National Park en stelt ook nog eens zijn huis open voor toeristen. Daar hadden wij natuurlijk wel oren naar! Want wil je een land als Sri Lanka echt goed leren kennen, dan kun je het beste in een homestay verblijven.

Lees ook: Tuktuk huren Sri Lanka: alles wat je wilt en moet weten

Met een volgeladen tuktuk begeven wij ons de volgende dag richting Habarana. Na een relatief korte rit nemen we een afslag en rijden we via een zandweggetje langs allerlei andere huisjes en uiteindelijk bereiken we onze eindbestemming. Onderweg zien we overal spelende kinderen buiten en mannen vrouwen op de veranda thee drinken.

Homestay Sri Lanka

Bij de homestay worden we meteen welkom geheten door het gezin waar wij verblijven. Binnen no time staan er thee, koffie en koekjes voor ons op tafel. Er is geen telefoonbereik en dat is stiekem heerlijk! Het huisje is prima basic, maar verder van alle gemakken voorzien. Waaronder een nette badkamer een een goedwerkende airco.

Dag 1: olifanten en curry

De dag beginnen we met een super uitgebreid ontbijt. Heel veel vers fruit, een flinke kom curt, lekkere pani pol en wat stringhoppers. Een goede bodem voor wat gaat komen: een jeepsafari om olifanten te spotten.

Al na een paar uur besluiten we ons verblijf met nog een nacht te verlengen omdat we het er zo heerlijk verblijven vinden. 

Bij terugkomst frissen we onszelf op. We zien haast bruin van alle stof die omhoog waaide tijdens de safari. En dan volgt het avondeten. Eerder die dag spiekte ik al bij zijn ama in de keuken, wat totaal niet op onze keukens lijkt. Een lemen aanbouw, een lemen aanrecht en twee hele grote gaspitten. Zijn ama tovert de meest lekkere currys van onze hele reis op tafel.

Sri Lanka Homestay

In de avond gaan we op avondsafari. In het gebied waar we verblijven, kunnen de olifanten min of meer gaan en staan waar ze willen. Gewapend met een paar zaklampen, rijden we met onze host in zijn jeep richting Kaudulla National Park. Op weg daar naartoe, langs de grote weg, lopen ‘s avonds vaak veel olifanten. Na een kleine tien minuten ruiken we het al: een mannetjesolifant. Door de musk kun je ze vaak al van een flinke afstand ruiken. Daarna volgen er al snel meer. Echt een hele bijzondere ervaring!

Dag 2: hike

Na wederom een super lekker en uitgebreid ontbijt, trekken we onze sportieve kleding aan. Het is tijd om te hiken! We slaan een paar keer een zandpaadje in en komen uit bij een grote open vlakte waar net wat mensen rijst aan het plukken zijn. We banjeren door slootjes en modder langs rijstvelden, plukken vers fruit uit bomen die we passeren en klimmen in een boomhut waar boeren ‘s nachts wel eens slapen.

Homestay Sri Lanka

Lees ook: 7 x de lekkerste gerechten van Sri Lanka

We eindigen de hike bij een groot meer waar we meteen in plonzen. Bij terugkomst verdwijnt onze host in een hoge boom, uit ons zicht. Een paar tellen later donderd er een grote jackfruit naar beneden. Behendig hakt hij het fruit met zijn kapmes in stukken. Lekker voer voor onderweg, als we onze route weer voortzetten richting Sigirya. 

Wat betaal je bij een homestay?

Omgerekend betaalden wij ongeveer twintig euro per nacht. Spotgoedkoop dus. Het ontbijt was daarbij inbegrepen. Voor het avondeten betaalden we ongeveer 5 euro per persoon per maaltijd. In het stadje kun je goedkoper eten, maar lekkerder dan bij een homestay ga je het nooit krijgen.

Waarom een homestay

Natuurlijk, een hotel biedt meer comfort. Maar hotels kun je ook nemen in Antwerpen of Middelburg. Wanneer je naar de andere kant van de wereld reist, wil je dat land ook echt ervaren. Dat doe je het beste door te verblijven in een guesthouse of homestay. Daarbij doe je niet alleen jezelf een plezier, maar ook de lokale bevolking.

Denk jij nu: ik wil, of nee MOET, daar ook heen, stuur me een berichtje en ik geef je zijn 06-nummer. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s