Mini reisgids voor Koh Rong

Paradijselijke stranden, lekker en goedkoop eten, heel veel leuke barretjes en veel leuke backpackers om je heen. Het Cambodjaanse eiland Koh Rong is ideaal om heerlijk te ontspannen. Prop je schoenen maar in je backpack, die heb je de komende tijd niet meer nodig! En voor je het weet, wil je hier nooit meer weg.

Koh Rong is zo een bestemming waar je waarschijnlijk veel langer blijft hangen dan eigenlijk je plan was. En waarom ook niet! Het eiland heeft zoveel mooie plekjes om te ontdekken en het verblijf is er vrij goedkoop. Mijn plan was om er ongeveer vier dagen te vertoeven. Dat werden uiteindelijk ruim twee weken. Veertien dagen lang leefde ik op blote voeten en in mijn bikini. Klinkt perfect, toch?!

dsc03533

Must do’s

Relaxen en volleyballen aan het strand is leuk. Maar zo nu en dan afwisseling is ook niet verkeerd. Mijn tips op een rijtje:

Zwemmen met plankton

Een van de meest magische dingen die je op Koh Rong kunt doen, is zwemmen met plankton. Het eiland ligt vrij afgelegen en heeft veel stranden waar geen elektriciteit is; perfect! Zoek als het donker is een mooi strand op zoals 4K Beach of Police Beach en loop enkele meters de zee in. Je merkt dat wanneer je beweegt, de lichtgevende plankton wordt geactiveerd. Hoe sneller je beweegt, hoe meer licht je ziet.

dsc03541

Kamperen

Op de meeste stranden van Koh Rong mag je kamperen. Er zijn enkele plekken waar je de benodigdheden kunt huren voor enkele nachten. Een ‘populair’ strand om te kamperen is 4K Beach, tevens ook een van de mooiste stranden. Liever niet teveel moeite doen? Pak dan de gratis boot naar Nature Beach. Deze vertrekt elke dag vanaf de tweede pier. Hier staan al meerdere tentjes klaar voor kampeerders, inclusief matjes. Je kunt kiezen uit een tentje op de grond, vijf dollar per nacht, of eentje op palen, voor acht dollar per nacht. Op Nature Beach is ook een bar waar je kunt eten en waar wifi is.

Boottour

Het redelijk grote eiland kent ongeveer tachtig stranden, volgens Adventure Adam, die al twintig jaar boottours verzorgd langs het eiland. Adventure Adam neemt je voor 20 dollar de hele dag mee naar zijn ultieme spots waar je anders nooit zult komen. Er zijn ook goedkopere alternatieven. Voor ongeveer 10 dollar kun je bij de meeste guesthouses en hostels een boottour boeken. Meestal ga je vissen, is de lunch inbegrepen en sluit je de dag af met gratis drinken op de boot langs Long Beach.

De mooiste stranden van Koh Rong

Sommigen zeggen dat Long Beach het mooiste strand is, anderen zeggen 4K Beach. Ik kan niet kiezen, alle stranden zijn prachtig! Hier enkele favorieten op een rijtje:

Long Beach

Voor de luie reizigers onder ons: je kunt een bootje nemen naar het strand. Maar veel leuker is om er heen te hiken. Vanuit het stadje waar je waarschijnlijk verblijft, wandel je in ongeveer 45 minuten naar de andere kant van het eiland. Let wel goed op, de eerste keer kun je gemakkelijk verdwalen. Via een steile klim, beland je boven op een van de hogere punten van Koh Rong. Vervolgens maak je de afdaling. Het is flink zweten en neem genoeg water mee. Maar de klim wordt beloond met een van de meest prachtige stranden van heel Zuidoost-Azië! Blijf ook hangen voor de zonsondergang, die is magnifiek!

Tip: bespaar je de moeite op de terugweg en neem een longtail terug. In het donker wil je echt niet weer die klim maken. Daarnaast trekken de zwerfhonden ’s avonds de bossen in. Niet heel prettig terug hiken.

4K Beach

Iets dichterbij het dorpje ligt 4K Beach. In ongeveer 15 tot 20 minuten loop je naar dit mooie strand. Geniet en relax.

Dit strand leent zich ook uitermate voor het kamperen, nachtelijke kampvuurtjes en zwemmen met plankton. Overal liggen droge takken en aangespoeld hout dat je kunt gebruiken voor het kampvuur. Neem wat drinken en eten mee uit de minimarkets (plaatselijke rum is maar 2 dollar voor een grote fles) en regel dat iemand een gitaar meeneemt. Ik heb hier geweldige avonden beleefd met hele leuke medereizigers.

Nature Beach

Dit strand is een van de best bewaarde geheimen van Koh Rong. Je geraakt hier alleen met de ferry die meerdere keren per dag vaart. Als je aankomt op de pier, moet je naar links lopen, langs het kampeerveld. Er loopt een klein paadje dat je vervolgens langs bungalows leidt. Uiteindelijk kom je uit bij de kleine baai. De drie dagen die wij daar spendeerden, hadden wij het strand compleet voor onszelf.

Eten op Koh Rong

Er is geen gebrek aan eettentjes op Koh Rong. Uiteenlopend van burgers en pizza tot barbecue. Maar hé, wie wil er nou Westers eten als je in Azië vertoefd?! Nog leuker: het Aziatische eten is ook veel lekkerder en goedkoper dan die burgers van 8 dollar die het lang niet halen bij de uit het Westen.

Sigy’s

Het aller, aller, aller lekkerste eet je bij Sigy’s! De Thaise Sigy woonde en werkte geruime tijd in New York, voor hij besloot zich te vestigen op het paradijselijke Koh Rong. Hier runt hij nu een klein restaurantje waar je overheerlijk eet. Neem plaats op de houten banken rondom zijn keuken en kijk toe hoe hij alles ter plekke voor je bereidt. Het kan er erg druk zijn, je moet het niet erg vinden om even te wachten of ga pas laat op de avond.

Tip: bestel de Fried Rice Green Curry! Een van de lekkerste die ik ooit heb gegeten.

Kleine pier

Ik noem het even de kleine pier omdat ik de namen van de eettentjes daar niet ken. Maar langs deze pier zijn diverse tentjes waar heel goedkoop en lekker local food wordt geserveerd. Denk aan beef loklak en curry’s. Aanrader!

Nice Food

Langs het paadje dat je moet volgen naar Long Beach vind je Nice Food. Voor paar dollar heb je een prima maaltijd en een verse fruit shake. Tevens kun je hier ook super prima ontbijten. Iets dat wij hier bijna elke dag deden.

Sidenote: Er gaan veel verhalen rond over reizigers die een voedselvergiftiging hebben opgelopen op Koh Rong. Al het eten en drinken moet aangevoerd worden vanuit Sihanoukville. Ik zal je eerlijk zeggen: ik was er zelf lichtelijk bang voor. Bijna alle reizigers hebben het wel één keer tijdens hun reis opgelopen. Maar, ik kan je geruststellen: in die twee weken heb ik nergens last van gehad. En mijn vrienden ook niet.

Wacht niet! Ga nu nog naar Koh Rong. Het eiland is rap aan het veranderen. De gemoedelijke backpackersfeer zal over niet al te lange tijd plaats maken voor massatoerisme. Ik weet niet hoe ze het ooit hebben kunnen toelaten, maar pal naast Long Beach wordt aan een vliegveld gebouwd. De locals verwachten dat met name Chinezen met goedkope chartervluchten het eiland gaan bezoeken. De kleine zandpaadjes zullen plaatsmaken voor wegen en die romantische hutjes langs het strand zullen straks vier keer zo duur zijn.

Algemene informatie

Vanuit Koh Rong reis je makkelijk door naar het kleine en rustige zusje Koh Rong Samloem. Daarnaast vertrekken er meerdere keren per dag ferry’s naar het vaste land. Je kunt kiezen uit een slow en fast ferry. De kosten van de fast ferry liggen iets hoger.Op het eiland zijn ook meerdere tourbureau’s waar je ferry- en bustickets kunt kopen.

Aan te raden is om de vroege ferry te pakken als je reist met een klein budget. Koh Rong is geliefd maar je kunt over het algemeen geen accommodatie boeken via het internet. Je moet dus met je backpack zuilen langs alle hostels en guesthouses. Als je de laatste ferry pakt, zijn over het algemeen de goedkope accommodaties al volgeboekt.

Niet geheel onbelangrijk: er zijn geen pinautomaten op het eiland. Neem dus genoeg cash mee!

Er zijn genoeg barretjes op het eiland. Maar verwacht niet dat je tot vier uur ’s nachts die hard kunt stappen. Om 12 uur stipt gaat overal de muziek uit en sluiten de barretjes.

Heb je bezorgde ouders? Laat ze van te voren weten dat je een paar dagen naar Koh Rong gaat en je daar slechte wifi hebt. Wifi is aanwezig, maar zodanig slecht dat echt appen of skypen maar moeizaam gaat. Begrijp me niet verkeerd, ik vond het heerlijk! Maar wellicht dat jouw ouders of vriendje of vriendinnetje anders denken over die radiostilte.

Plaats een reactie