Borneo staat bij mij stipt op een wat betreft bijzondere flora en fauna. Én: hier leven ook nog orang-oetans in het wild! Diep in de jungle aan de Kinabatangan rivier nabij Sandakan is de kans erg groot dat je ze spot. Lees hier meer over deze unieke ervaring en waar je ze nog meer kunt bewonderen.
Maleisië stond voor ik vertrok nooit op mijn to do-list. Laat staan Borneo. Ik wist er vrij weinig vanaf. Tot dat ik iemand sprak die er geweest was. Zij liet mij wat foto’s zien en ik was verkocht. Dus boekte ik een ticket naar Borneo om orang-oetans in het wild te zien!
Bos-mens
De orang-oetan (bos-mens) is een mensaap en die hoog in de bomen in de jungle leeft. Het DNA van deze apen komt voor 97% overeen met dan van ons mensen. Ze zijn alleen te vinden op Borneo en Sumatra. Helaas gaat het erg slecht met de populatie doordat de regenwouden in een rap tempo gekapt worden. Tegenwoordig is de oerang oetan zelfs een bedreigde diersoort. Naar schatting leven er op 57.000 op Borneo en 6.400 op Sumatra.
Het Maleisische gedeelte van Borneo bestaat uit Sabah en Sarawak. Sabah is de beste plek om de orang-oetan in het wild te spotten. Dat kan bij het rehabilitatie center nabij Sepilok. Maar nog gaver is om voor een jungle tour te gaan, diep in de jungle op zo’n twee uur rijden van Sandakan. Geen zorgen, de minivan brengt je er gewoon heen!
Orangutan rehabilitation centre sepilok
Zoals je wellicht weet, zijn oerang oetans wilde dieren. Je zal ze dan ook niet overal langs de weg vinden zoals die brutale kleine grijze apen in de rest van Azië. Ze zijn redelijk schuw en op zichzelf. De grootste kans om ze in het echt te zien, is in het opvangcentrum in Sepilok vlakbij Sandakan aan de oost kant van Sabah.
In het Orangutan rehabilitation centre worden jonge en oude orang-oetans opgevangen. De apen worden hier goed verzorgd en getraind om ook op eigen kracht te overleven in de jungle. Ook weesjes die gevonden worden door locals worden hierheen gebracht en verzorgd.
Het is een groot terrein en de apen kunnen ook wanneer ze willen, zo weer vertrekken.
Twee keer per dag is er een voedermoment voor orang-oetans waar ze groenten en fruit krijgen op een platform in het park. Dit is ook meteen hét moment waarop je de kans hebt om ze te zien. Tussendoor hebben de apen een rustmoment en zoeken ze een plekje hoog in de bomen om lekker te slapen. Op dit moment gaat het park ook dicht zodat de orang-oetans alle rust krijgen. In de blokhut naast de ingang wordt dan een interessante film over de orang-oetan gedraaid.
Tip: Ook op Sarawak is een opvangcentrum voor orang-oetan, genaamd Semenggoh Nature Reserve and Rehabilitation Centre.
Proboscis apen
Naast orang-oetans zijn er ook veel proboscis apen te vinden op Borneo. Deze grote apen worden door locals ook wel Dutch Monkeys genoemd door de grote neus die ze hebben. Deze apen zal je veel zien tijdens de jungle tour.Tip: Borneo beschikt ook over een opvangcentrum voor proboscis apen: het Proboscis Monkey Sanctuary. Het leuke van deze opvang is dat de apen minder schuw zijn dan oerang oetans. Tijdens de voedermomenten kopen ze dan ook een stuk dichterbij en kun je er mee op de foto!
Orang-oetans in het wild
Hoe mooi het ook is dat de apen goed verzorgd worden in het opvangcentrum, nog mooier is het om ze in het wild te zien! In hun natuurlijke habitat waar ze zich echt thuis voelen. De jungle nabij Sandakan is the place to be. De plek bij uitstek is langs de Kinabatangan rivier diep in de jungle. Naast orang-oetans leven hier tientallen bijzondere tropische vogelsoorten, krokodillen, neushoorns en diverse aapsoorten.
Wij boekten onze jungletour bij Borneo Natural Sukau Bilit Resort. Dit was de goedkoopste optie, want yes, we nu eenmaal backpackers met een budget. We kozen voor drie dagen en twee overnachtingen waarvoor we 90 euro betaalden. Vier boottochten, een dag en nachtsafari, alle maaltijden plus pick-up inbegrepen. Heel netjes dus! Daarnaast hadden we een zeer gepassioneerde gids genaamd Aloi die werkelijk waar dieren spotte waarvan wij dachten: ‘hoe dan?!’ Zoals een baby krokodil tijdens de avondcruise en orang-oetans in de verte waarvoor wij een verrekijker nodig hadden om ze te zien.
Naast Borneo Natural Sukau Bilit Resort heb ik ook veel goede verhalen gehoord over Unlce Tan. Het is net wat prijziger maar het schijnt net zo gaaf te zijn. Het handige van Uncle Tan is dat het bezoek aan het opvangcentrum en de jungle tour gecombineerd worden.
Bereikbaarheid
Sandakan is een goede uitvalsbasis om naar Sepilok te gaan en een jungletour te boeken. Sandakan is makkelijk te bereiken met een bus vanuit Kota Kinabalu en heeft ook een eigen vluchthaven.
Er zijn meerdere manieren om naar Sepilok te gaan. Je kunt de taxi pakken of ’s ochtends vroeg de bus vanaf het busstation. Wij kozen er echter voor om te liften! Dit gaat ontzettend gemakkelijk en binnen no time stopten er automobilisten die ons mee wilden nemen.