Kelimutu Vulkaan flores zonsopkomst

Kelimutu Vulkaan: een complete gids voor je bezoek

Op het Indonesische eiland Flores vind je een uniek natuurverschijnsel: de Kelimutu Vulkaan. Bovenop de berg bevinden zich drie kratermeren die door mineralen elk een andere kleur hebben. Noteer snel op je bucketlist: de zonsopkomst aanschouwen bij de kratermeren bovenop de Kelimutu vulkaan!

Naast het spotten van de Komodovaraan in Komodo National Park stond er al jaren een bezoek aan de Kelimutu Vulkaan op Flores op mijn lijstje. De vulkaan herbergt een natuurverschijnsel dat je nergens anders ter wereld ziet.

Eind jaren ’80 was het groene kratermeer nog rood. Een aantal jaar later zwart. En sinds enkele jaren heeft het meer haar huidige groenblauwe kleur. Ook de andere twee meren kennen een soortgelijke geschiedenis.

Wetenschappers hebben veel onderzoek verricht, maar zijn nog steeds niet achter de oorzaak van die bijzondere fenomeen.

Zonsopkomst Kelimutu Vulkaan

Je hebt zonsopkomsten en je hebt zonsopkomsten. Wellicht heb je er in je leven al een hele hoop gezien, maar nog nooit zo een als op de Kelimutu Vulkaan.

’s Ochtends, of eigenlijk midden in de nacht, om vier uur kom je na een korte autorit aan bij het park. Dan volgt nog een wandeling door het donker omhoog richting de top en de kratermeren. Je kunt de plek ook overdag bezoeken, maar dat is echt minder spectaculair dan met de zonsopkomst.

Lees ook: Must do: magische boottocht Flores en Lombok door Komodo National Park

Wat volgt is eigenlijk niks minder dan een aaneenrijging van kippenvelmomentjes. Heel langzaamaan verkleurt de lucht van heel donker naar licht. De silhouetten van de omringende bergen worden duidelijker zichtbaar, net als de contouren van de meren. Het is echt een bizar schouwspel.

Als het eenmaal licht is, kun je nog een beetje rondlopen en kijken bij de twee andere kratermeren.

Kelimutu Vulkaan flores zonsopkomst

De kratermeren van Kelimutu waren vroeger een belangrijke plek voor de lokale bevolking. Tot ongeveer vijftig jaar geleden werden er nog regelmatig dieren zoals varkens en waterbuffels geofferd in de meren. De lokale bevolking gelooft dat de zielen van hun overleden familielieden een rustplaats hebben gevonden in de meren. De vulkaan draagt daarom in de volksmond nog de naam ‘de berg der geesten’.

Tip: Neem ook kleingeld mee. Bovenop de berg bij het uitkijkpunt kun je bij locals een kopje thee of koffie kopen.

Kleed je warm aan als je voor de zonsopkomst gaat! In Moni zelf is het nog niet ijskoud, maar wel frisjes. Je gaat uiteindelijk hoog de berg op en daar is het echt een stuk frisser. Dus denk aan een chille broek, shirt met lange mouwen en een trui/vest. In ieder geval: genoeg laagjes. Zodra de zon opkomt, wordt de temperatuur een stuk aangenamer.

Uitvalsbasis: Moni, Flores

De Kelimutu Vulkaan ligt redelijk in het midden van Flores, net nabij Ende. Vanuit Ende ben je relatief snel in het gehucht Moni. Het dorpje ligt aan de voet van de vulkaan, op een halfuurtje van de parkeerplaatsen bij de vulkaan.

Tip: wil je in Moni verblijven, boek dan zeker op tijd een accommodatie. Er zijn relatief weinig guesthouses en hotels, dus alles zit snel vol.

Moni herbergt een paar simpele accomodaties. Verwacht geen echte luxe (WiFi, warm water), daar is de regio nog niet helemaal op ingestoken. Gelukkig eigenlijk ook maar. Verder vind je er alles dat je nodig hebt. Simpele restaurantjes waar je lekker kunt eten en een paar kleine winkeltjes voor basisbehoeftes zoals water.

Kelimutu Vulkaan flores zonsopkomst

In Moni zelf valt niet ontzettend veel te beleven. Een nacht is dan ook voldoende. Ga je voor de zonsopkomst, dan ben je ook rond tien/elf uur in de ochtend terug in het dorp en heb je ruim de tijd over weer verder te reizen.

Praktisch: kosten en excursie

Je kunt ervoor kiezen om te wandelen. Dan moet je zeker twee tot drie uur extra voor rekenen. Of je gaat met een gehuurde scooter, of je regelt een taxi die je uiteindelijk ook terugbrengt. Een scooter kost tussen de 100.000 tot 125.000 roepia. Voor een taxi betaal je minimaal 200.000 roepia.

De toegangstickets voor de vulkaan koop je bij een loket vlakbij de parkeerplaats. Buitenlandse toeristen betalen 150.000 roepia, ongeveer €10,-.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s