Kamperen op een onbewoond eiland

Een van de best bewaarde geheimen van Borneo: kamperen op Sapi Island. ‘S ochtends wakker worden op een onbewoond eilandje en rechtstreeks de zee in sukkelen; klinkt als de hemel, toch? En psst, ik kan je vertellen dat het ook zo is.

Vlak voor de kust van Kota Kinabalu ligt het Tunku Abdul Rahman Park. Het is een kleine eilandengroep vernoemd naar de eerste minister-president van Maleisië. Drie keer raden wat zijn naam is. De paradijselijke eilandjes zijn mooie spots om te snorkelen of om lekker op het strand te liggen. Veel reizigers kiezen voor een dagje eilandhoppen waarbij ze twee of drie eilandjes aandoen.

Maar voor de avonturiers onder ons: je kunt er ook kamperen! Overdag wordt het eiland overspoeld met Maleisische en Chinese families, maar na 16:00 vertrekt de laatste boot naar het vasteland en is het eiland helemaal van jou!

En van monitor lizzards, varkens en probiscus apen.

Tip: Laat geen belangrijke en waardevolle eigendommen rondslingeren wanneer je niet bij de tenten bent. Want naast vriendelijke probiscus apen, wonen er ook brutale rotaapjes die je water en eten stelen. En ja, dat is ons overkomen.

Bezit jij ook alleen maar over een backpack zonder kampeerspullen? Geen probleem, wij ook. Op het eiland verhuren ze tenten, daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Hoe bereik je het eiland?

Tickets koop je bij de Jesselton pier. Vergeet niet om af te dingen. De verkopers achter de loketten laten je een papiertje zien met prijzen. Maar daar valt gemakkelijk 10 ringet op af te dingen.

Bij aankomst op het eiland kom je langs een soort van receptie. Hier betaal je entrance fee (10 ringet) en camping fee (5 ringet). Het vijf meter verderop gelegen houten gebouwtje verhuurt tenten voor 50 ringet per nacht.

Overdag kan je de drukte van het hoofdstrand ontsnappen door langs de rotsen aan de linker kant naar een verderop gelegen baaitje te gaan. Tevens is het water hier ook net wat schoner plus het is een ongelooflijk mooie snorkelspot!

DSC04234

Proviand: zelf meenemen!

Het is wel wijs om zelf eten en drinken in te slaan voor je naar het eiland gaat. In Kota Kinabalu zijn meerdere shoppingmalls met een supermarkt waar je genoeg proviand kan kopen. Er is wel een klein restaurantje op het eiland maar deze sluit al om 16.00 uur.

Omdat het een nationaal park is, is het verboden om te vissen. Kampvuur maken mag daarentegen gelukkig wel. Dat zorgt voor het ultieme avonturiergevoel. Daarnaast kun je uiteraard ook het vuur gebruiken om simpel te koken. Vlees meenemen in tropische temperaturen is niet ideaal. Maar er zijn genoeg andere dingen die je wel boven het vuur kunt roosteren.

Tip: Wij improviseerden wat met aluminiumbakjes en houten takjes en creëerden zo een pan om tosti’s met kaas te maken.

En verder?

Genieten! Maar weinig mensen weten af van de mogelijkheid om te kamperen op het eiland. De eerste nacht stond er maar één ander tentje naast onze tenten. De tweede nacht hadden we het eiland zelfs helemaal voor ons alleen.

Side note: op het eilandje zijn ook douches en WC’s. Heel fijn dus. Neem wel zelf toiletpapier mee.

IMG_2965

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s