A guide trough: Dublin

De Ierse hoofdstad, stad van het Guinness, honderden pubs en het nationale symbool: cloverleaf. Maar ook de hoofdstad van het land dat als tweede (na Griekenland) hard geraakt werd door de crisis. Her en der is dat nog te merken. Maar Dublin is boven alles een ontzettend fijne stad waar overal de historie goed voelbaar is.

Een paar jaar geleden werd Ierland getroffen door de crisis en dat is nog wel eens te merken: ’s avonds wordt op straat en sommige pleinen soep uitgedeeld. Overdag zitten langs de straten en bruggen dak- en thuislozen die vaak niet ouder zijn dan veertig met een slaapzak om zich te weren tegen de ongure wind.

Dat klinkt weinig aantrekkelijk, maar geloof me: Dublin is een aanrader!

Want de hoofdstad leeft steeds meer op. Her en der schieten hippe koffietentjes en boetiekjes uit de grond als paddenstoelen. De stad kent drie grote winkelcentra en een lange winkelstraat met elke denkbare keten zoals Topshop en Clarks. In de weekenden zitten de restaurants bom vol en is het dringen voor een plekje als je niet gereserveerd hebt. Ook het zuidelijke gedeelte van de rivier Liffey die de stad in tweeën deelt, is niet meer zo shabby als het tien tot vijftien jaar geleden was. Ook Dublin heeft te maken met de yuppificering zoals die gaande is in Rotterdam en Amsterdam. Zo is het hippe Generator Hostel imperium neergestreken in Noord-Dublin (goed en betaalbaar Hostel!). En de Docklands, ten westen tegen de kust aan, worden weer helemaal hip.

Dublin is nog niet ontdekt door het ‘massatoerisme’. Bijna overal waar je komt hoor je wel Nederlanders. In Dublin ben ik maar een enkeling tegen gekomen. Nu trekken voornamelijk Engelsen en Noord-Ieren trekken naar de hoofdstad om een weekend flink door te halen. Daarvoor is het Temple Bar district de plek bij uitstek. Verwacht op vrijdagavond rond 8 uur lallende dronken Ieren en Britten die elkaar staan aan te moedigen om naast de deur te kotsen. Het klinkt misschien verschrikkelijk, maar stiekem is het zeer vermakelijk.

Geen zin in bezopen Britten? Dublin telt ongeveer achthonderd pubs (!). Rond Grafton Street zijn veel pubs te vinden waar het er wat beschaafder aan toe gaat. Tevens zitten daar meerdere gezellige restaurantjes die volgens de Ieren op de website spottedbylocals.com de moeite waard zijn.

Dublin kent wat trekpleisters die iedereen die de stad bezoekt natuurlijk niet mag overslaan. Van die verplichte nummertjes die iedere stad wel heeft: kathedralen en standbeelden. En het Trinity College met The book of Kells, een van de oudste boeken van Europa en een hele mooie bibliotheek.

Processed with VSCOcam with kk2 preset

De bibliotheek van het Trinity College

De beste manier om de stad te ontdekken is door gewoon rond te wandelen. Dublin is niet super groot: verdwalen zal je dus niet snel doen. Op het internet is een gratis wandeling van 100% Dublin te vinden die je langs de leukste huisjes in Dublin voert. Blokken huizen die allemaal hetzelfde zijn met een verschil: de gekleurde voordeuren. Ergens las ik dat de Ieren vroeger hun deuren in vrolijke kleuren schilderde zodat ze na een avond doorhalen in de plaatselijke pub het juiste huis binnen strompelden. Klinkt grappig, toch? De echte reden is een beetje saaier: om de rijen huizen in dezelfde bouwstijl iets meer sjeu te geven.

Kliffen? Howth!
Aan drie dagen heb je zeker genoeg in Dublin. Ik had een vierde dag extra en nam die dag de tijd om naar Howth te gaan. Een idyllische en klein vissersdorpje omringt door ruige kliffen op maar vijftien kilometer afstand van de grote stad. Je kunt er gemakkelijk komen met de DART, de lokale sprinter. Hier vind je leuke wandelingen die je langs steile kliffen en mooie natuur voeren.
Naar het schijnt hebben diverse bekende Ieren (zoals Bono) een optrekje in de buurt van ‘de buitenwijk’ van Dublin.

DSC_0050

Het idyllische Howth

`    Tips en tricks

  • Haal geen fish en chips bij Beschoffs. Ook al staat er een grote rij voor de Febo van Ierland, schijn bedriegt. Het beste is om gewoon het gerecht in een van de pubs te bestellen.
  • Fan van de Libanese keuken? Dan is Umi Falafel aan de Dame Street een absolute must visit. Voor ongeveer vijftien euro krijg je diverse gerechten voor je neus waar je U tegen zegt.
  • Dublin is een vrij groene stad en heeft een paar leuke parkjes waar je niks merkt van het geraas van de auto’s en dubbeldekkers. Ideaal om een middagje te hangen. Als het droog is natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s