Myanmar wordt zoals gezegd steeds populairder onder backpackers. Ondanks deze groeiende belangstelling viel er tot mijn verbazing nog vrij weinig te vinden over de kosten van reizen door dit prachtige land. Zodoende heb ik hier een overzicht gemaakt dat voor jou wellicht van pas kan komen.
Myanmar hanteert de Kyat als valuta. Één euro is ongeveer 1200 Kyat. Al kan dit uiteraard schommelen. De Kyat kun je overal pinnen en gebruiken als betaalmiddel.
Daarnaast kun je op veel plekken ook met de dollar betalen. Wanneer de prijs ergens aangegeven staat in dollar, ben je meestal zelfs goedkoper uit dan wanneer je betaalt met de Kyat.
Let wel op!
In Myanmar worden alleen gloednieuwe dollar biljetten aangenomen als je iets wilt afrekenen of betalen. Heb je een Dollarbiljet met een klein vouwtje dat je alleen kunt voelen maar niet ziet? Dan heb je al pech. Let daarom ook goed op als je wisselgeld krijgt, vaak proberen de Birmezen oude biljetten terug te geven zodat ze er zelf vanaf zijn.
Waarom dit zo werkt? Om eerlijk te zijn is dit voor mij ook een raadsel. Ergens hoorde ik dat het komt omdat de bank alleen gloednieuwe biljetten accepteert. Maar op het ‘waarom’ op deze vraag, heb ik wederom geen antwoord kunnen vinden.
Onderweg in Azië ben ik al een aantal mensen tegen gekomen die mij vroegen: ‘wat zijn ongeveer de kosten van eten, vervoer en verblijf in Myanmar?’ Op basis van mijn eigen ervaringen heb ik daarom een overzicht gemaakt.
Eten en drinken
- Eten (lunch, hoofdgerecht)
Overal zijn streetfoodtentjes te vinden. Gemiddeld kost een maaltijd tussen 1500 en 3000. Een hoofdgerecht in een restaurant kost rond de 3500 tot 6000 Kyat. - Koekjes en chips:
Rond de 200 en 500 - Water:
Rond de 300 en 500 voor een 1L fles. - Frisdrank:
Rond de 400 en 500 Kyat voor een blikje fris. - Koffie en thee
Rond de 200 en 300 Kyat. - Bier:
Rond de 500 tot 1000 voor een blikje Myanmarbeer. Een grote fles kost rond de 1500 tot 2000 Kyat.
Vervoer
- Bustickets
Simpele bussen kosten meestal rond de 10.000 Kyat. Een luxere VIP-bus van bijvoorbeeld JJ Tours al 22.000 tot 25.000 Kyat. Bij de VIP-bus krijg je wel een pakketje met ‘eten’ (lees: koekjes of een weeïge boterham) en een flesje water. Dit zijn overigens meestal nachtbussen. - Taxi
Onderhandelen! Meestal willen ze je meer laten betalen en zeggen ze dat er een traffic jam is. Een uurtje met de taxi zou zo’n 10.000 in totaal mogen kosten. Van het vliegveld in Yangon naar, laten we zeggen, China Town maximaal 8000 kyat. - Motertaxi
Niet in alle steden is een taxi even gebruikelijk. Bijvoorbeeld in Mandalay. Zodoende betaal je daar de hoofdprijs voor een taxiritje. Een gebruikelijker vervoersmiddelen is een motortaxi, en zodoende ook veel goedkoper. Voor een ritje van ongeveer 10 tot 15 minuten betaal je zo’n 1000 kyat.
Entree
Voor sommige plekken in Myanmar moet je toeganggeld betalen. Te weten voor Bagan en het Inle meer.
Bagan: $20
Inle lake: $10
Overnachtingen
De prijs voor een accomodatie in Myanmar kan erg schommelen. Op sommige plekken vind je al een guesthouse voor $3,50. Hiervoor geldt echter: ‘you get what you pay for.’
Het gemiddelde ligt ongeveer tussen de $6 tot $10 als je het lowbudget zoekt. Ontbijt is hier vrijwel altijd bij inbegrepen. Vaak is een private room voor 2 tot 4 personen goedkoper dan een bed in een dorm. Al zijn hostels in Myanmar vrij schaars.
Internet
WiFi is soms moeilijk te verkrijgen. Als ze het hebben in guesthouses of hostels, is het signaal meestal vrij zwak. Een makkelijke oplossing is het kopen van een lokale simkaart met internet. Voor 8000 Kyat heb je al een simkaart met 1,35 GB internet dat een volle maand geldig is.