7 x de lekkerste gerechten van Sri Lanka

Een van de dingen waar ik van te voren het meeste naar uitkeek: het eten in Sri Lanka! Denk je aan Sri Lanka, dan denk je waarschijnlijk aan curry. Maar er is nog zoveel meer lekkers. Check hier mijn favoriete gerechten uit de Sri Lankaanse keuken.

Kickstart je dag met dhal en roti. Of, als curry voor ontbijt je iets te ver gaat, met mierzoete pannekoekjes genaamd pani pol. En sluit je dag af met een typische Sri Lankaanse curry and rice: rijst met vier verschillende soorten currys en pappadum.

Backpackers kunnen hun hart ophalen in Sri Lanka, want naast heerlijk vers eten, is het goedkoop én gevarieerd. Ook vegetariërs kunnen hier uitstekend eten.

Wij aten voornamelijk bij de meest simpele tentjes met plastic krukken of krakkemikkig houten stoelen. Do as the locals do, is het credo. Naast normaal geprijsd, is het ook altijd zó veel lekkerder dan in de meer gepolijste restaurants.

ORG__DSC8590

Rice and Curry

Bestel je ergens curry, dan krijg je een flink bord rijst en diverse curry’s. Vaak een met aubergine, boontjes en okra. Daarbij krijg je coconut sambol. In tegenstelling tot andere Aziatische landen, zijn de curry’s in Sri Lanka zelden pittig. De aller aller allerbeste curry’s krijg je niet bij de goedkope restaurantjes langs de weg of de toeristen restaurants, maar bij je guesthouse of homestay. Ieder gezin heeft haar eigen recepten en geen enkele curry is hetzelfde!

Lees ook: Olifanten spotten in Sri Lanka: op jeepsafari in Kaudulla National Park

Kiribath

Dit is een van oorsprong speciaal feestmaal voor de Sri Lankanen. Het bestaat heel simpel uit rijst gekookt in kokosmelk geserveerd met coconut sambol, gesneden in ruitjes. Het is misschien even onwennig om je dag mee te starten, maar het is overheerlijk!

IMG_2136

Pani pol

Dit is een typisch ontbijtgerecht en een soort van opgerolde pannenkoek gevuld met kokossuiker. Super lekker, zoet en vullend. Pani pol is vaak onderdeel van een lekker uitgebreid ontbijt met vers fruit, een gebakken eitje en een fruitshake. Een goede bodem om de rest van de dag op pad te gaan!

Lees ook: Typische (overheerlijke) Vietnamese gerechten

Dhal curry

Dit bekende gerecht mag absoluut niet ontbreken in het lijstje. Hier in Nederland eten we de linzencurry vaak als avondeten, maar in Sri Lanka wordt het traditioneel als ontbijt geserveerd. Daarbij krijg je vers gebakken roti, gemaakt met kokos, en coconut sambol.

Kottu roti

Op het eerste gezicht ziet het gerecht er niet super smakelijk uit. Maar niets is minder waar. Kottu bestaat uit roti, groenten als wortel en kool, jus en soms kip of ei. Dat wordt allemaal op een warme plaat bereid en fijngehakt.

Lees ook: Tuktuk huren in Sri Lanka: alles wat je wilt en moet weten

Stringhoppers

Het gerecht heeft een grappige naam dat misschien wat andere associaties oproept. Maar het heeft niets te maken met insecten. String hoppers zijn noodles waarover je curry doet. De noodles slurpen alle lekkere smaken van de curry op.

_DSC8462

Samosa’s en nog veeeeel meer

Overal in Sri Lanka zie je kleine bakkerijen waar ze allerlei lekkere deegwaren verkopen. Van verse samosa’s gevuld met diverse soorten curry’s tot heerlijke zoete broodjes gevuld met jam. Het kost allemaal maar een paar cent. Ook op de weg zie je een soort van tuktuks ongebouwd tot een rijdende ‘bakkerij’. Door de vrolijke tune hoor je ze al van verre aan komen rijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s