Mijn route door: Maleisië (Borneo)

Maleisisch Borneo is een goede plek voor echte avonturiers. De natuur is nog grotendeels ongerept en het is een stuk minder toeristisch dan de rest van Zuidoost-Azië. Lees hier over mijn route en highlights van de deelstaat Sabah op Maleisisch Borneo. 

Kota Kinabalu

Dag 1
Sommigen zeggen dat het een sfeerloze stad is waar je snel verder moet. Ik zeg dat het een betonnen stad is met haar eigen charme. Het is niet een plek waar je langer dan een paar dagen moet vertoeven, maar om het een rot plek te noemen? Niet echt. ’S Avonds kun je heerlijk eten langs de waterkant op de grote foodmarket. Hier wordt de verse dagvangst uit de zee tentoongesteld. Je kunt zelf een vissoort kiezen en op verschillende manieren laten bereiden voor een habbekrats. Ik ben geen visliefhebber, maar ik ben hier elke avond naar toe gegaan!

Voor de kust van Kota Kinabalu liggen Sapi Island en omringende eilanden. Kies voor een dagje eilandhoppen of hang de avonturier uit en kampeer een nachtje op dit onbewoonde eiland dat je deelt met apen, leguanen en andere bijzondere diersoorten. Vergeet je snorkelsetje niet mee te nemen.

Sla ook zeker de moskee niet over. In je hostel of guesthouse kunnen ze je vertellen welke bus je moet pakken. Wij zijn er heen gelift, wat ontzettend soepel ging!

Mt. Kota Kinabalu

Dag 4
Enkele jaren geleden kwam de berg in het wereldnieuws door de lawine die er plaatsvond. Volgens de locals veroorzaakt door een clubje backpackers die de berg beklommen en besloten te strippen. Gevolg: een aantal belande in de cel, de berg is een tijdje dicht geweest en het beklimmen is nu twee tot drie keer zo duur als een paar jaar terug.

Jungle Jack is een geweldige vent met een heel fijn hostel. Jack is een van de goedkoopste aanbieders om de berg in twee dagen te beklimmen. Toen ik er verbleef kostte het ongeveer 200 euro. Stuur hem op tijd een berichtje! Er mogen maar een maximum aantal beklimmers per dag de berg op. Aan de voet van de Mt Kota Kinabalu ligt een prachtig natuurpark met meerdere trails die je kunt bewandelen.

Tevens is het hostel van Jungle Jack ook een leuke plek als je de berg níét gaat beklimmen. Elke avond neemt Jungle Jack al zijn gasten mee uit eten waar hij je laat proeven van de authentieke keuken en ondertussen geweldige verhalen verteld.

Verder reizen: Jungle Jack dropt je af bij het busstation voor de ingang van het nationale park. Om de zoveel tijd stoppen er bussen die je oppikken om verder te reizen.

Kudat aka Tip of Borneo

Dag 6
Het noordelijkste puntje van Borneo is een heerlijk plekje dat door veel reizigers wordt overgeslagen. Er zijn enkele guesthouses te vinden waar je voor weinig geld een simpele maar prima kamer hebt.
Geniet van de prachtige strandjes en de zonsondergang!

Sandakan en Sepilok

Dag 8
Een van de belangrijkste redenen om Borneo te bezoeken, zijn natuurlijk de orang-oetans! Ik verbleef in Sandakan. Vanuit het stadje aan de oostkust rijden er dagelijks bussen naar het speciale orang-oetanopvangcentrum in Sepilok, op ongeveer een half uurtje afstand. Ook hier kun je ervoor kiezen om te liften, zoals wij hebben gedaan. Net als in Kota Kinabalu vind je aan de waterkant van Sandakan diverse eettentjes.

Verwacht hier overigens geen prachtige zandstrandjes, daarvoor moet je aan de westkant van Sabah zijn.

Elk hostel biedt diverse tours aan voor een jungletour over de Kinabatanganrivier. Ik ging voor de driedaagse tour die Harbourside Hostel aanbood. Lees hier meer over mijn geweldige ervaring diep in de jungle van Borneo.

Tip: na enkele dagen wildernis is een cocktail niet ontzettend vervelend. Net voorbij het lokale busstation is een hele toffe rooftopbar te vinden. Ga hier voor zonsondergang heen, nestel je in de comfortabele banken en geniet!

Semporna en Sipadan

Dag 12
Een gozer in mijn hostel in Kuala Lumpur vertelde mij dat duiken bij Semporna en Sipadan één van de beste ervaringen in zijn leven was. Deze man was duikinstructeur. Dus geloof ik hem.
Het verblijf is wel redelijk aan de prijzige kant en regel een duiktrip naar het naastgelegen eilande sipadan op tijd. Dagelijks mogen er maximaal 120 mensen duiken.

Tips en tricks
– Sabah is het noordelijke gedeelte van Maleisisch Borneo en goed te bereiken. Dagelijks vertrekken er meerdere vluchten naar de hoofdstad Kota Kinabalu en enkele ook naar Sandakan
– Er geldt een negatief reisadvies voor de oostkust rondom Sandakan. Niet te lang geleden zijn er een aantal toeristen ontvoerd vanuit hun resort door Filipino’s. Rondom Sandakan leeft een grote gemeenschap illegale Filipino’s die, zover ik heb ervaren, verder geen vlieg kwaad doen. Toen ik er verbleef heb ik me geen moment onveilig gevoelt. Natuurlijk ga je om 03.00 ’s nachts niet alleen rondzwerven door het stadje.
– Borneo is een stuk conservatiever dan het vaste land van Maleisië. Respecteer de gemeenschap en gedraag je.

Doe inspiratie op voor een route over het vaste land van Maleisië met mijn route.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s