A guide trough: Venetië

Venetië: een super fotogenieke stad waar eigenlijk iedereen wel een keer geweest moet zijn. De stad waar George Clooney eeuwige trouw beloofde aan zijn Amal. De stad van de gondola’s. De stad waar Vivaldi werd geboren. Maar boven al: het is een prachtige en romantische stad!

Toen ik naar Venetië vertrok was ik een beetje huiverig: ‘Super toeristisch!’ Is het enige wat ik op dat moment dacht. Maar ach, de retourvlucht vanaf Maastricht Airport naar Ventië Marco Polo was maar 40 euro. Dat is bijna goedkoper dan een retourtje met de trein van Tilburg naar Amsterdam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Highlights

De Italiaanse archipel kent wat hoogtepunten die uiteraard heel mooi zijn en je niet mag overslaan zoals het San Marcoplein, de Rialtobrug en het Dogepaleis. Of droom lekker weg langs de kant van het Grand Canal. Een erg mooi uitzicht de stad heb je vanaf het wat hoger gelegen Basilica di Santa Maria della Salute .

Venetië heeft mij totaal niet teleurgesteld. Integendeel zelfs: het werd een geweldig weekend. En inderdaad: het was redelijk toeristisch. Logisch natuurlijk. Maar, ontdekte ik, je moet de plekjes weten te vinden. Zo kent Venetië rustigere wijken die ook heel mooi zijn maar waar amper toeristen komen. Zoals Dorsoduo en de smalle straatjes rond Castello.

Aperol spritzers

’S avonds verlaten de meeste drommen toeristen de stad en komen veel Venetianen naar buiten en verzamelen zich buiten bij de kleine caféetjes rond de vele pleinen. Hier genieten ze van Aperol Spritzers, hét drankje van de stad. Veel meer Italiaans wordt het bijna niet. Aperol spritzers vind je tegenwoordig ook steeds vaker op de Nederlandse kaart. Maar dan voor het dubbele bedrag dat je er in de Italiaanse stad voor neerlegt. Het wordt gemaakt met een laagje Aperol, prosecco en bruiswater. Vaak geserveerd met een olijfje.

Burano en Murano

Meerdere dagen in Venetië? Sla dan zeker Murano en/of Burano niet over. Deze twee kleine eilandjes liggen in dezelfde lagune en zijn net als Venetië kleine archipellen die met elkaar verbonden worden door allerlei bruggetjes.

Deze twee archipels zijn een stuk rustiger maar net zo leuk om in een middagje aan te doen. Kenmerkend voor Murano is het lokale ambacht: vrolijke gekleurde glaswerken. Over het hele eilandje staan diverse kunstwerken die typerend zijn voor deze eeuwenoude traditie. Langs de waterkant zijn diverse kleine restaurantjes waar je heerlijk kunt neerploffen en geniet van het uitzicht.

Deze lieflijke eilandjes zijn goed te bereiken met de ferry die regelmatig vanuit Venetië vertrekt.

 

Tips:

  • Probeer om een bezoek in de zomervakantie te vermijden. Wij waren er in mei. De temperatuur was perfect en het was nog niet té druk.
  • Nog een extra dagje over in Venetië maar heb je alles wel gezien? Pak de trein vanuit Mestre naar de studentenstad Padova! Een leuke en charmante stad op een half uur afstand van Mestre waar het ook goed vertoeven is.
  • Liever een stranddagje? Maak dan de oversteek naar het uitgestrekte Lido di Venezia. Het eiland waar ook het filmfestival wordt gehouden en waar luxe hotels staan. Het noordelijke en zuidelijke gedeelte van de baai en het strand zijn openbaar. Hier kun je een verfrissende duik in de schone Adriatische zee nemen.
  • Het is natuurlijk erg leuk om in de stad zelf te overnachten. Betaal je liever niet de hoofdprijs? Boek dan een hotel of hostelkamer in het op het vasteland gelegen Mestre. Vanuit hier pak je heel gemakkelijk de trein voor ongeveer 2 euro naar Venetië.
  • Koop geen eten of drinken op de populaire pleinen. Het klinkt heel logisch eigenlijk. Maar duik juist de kleine zijstraatjes in als je iets wilt kopen. Elke stad kent zijn over prijsde toeristenfuiken, zo ook Venetië. Ook al klinkt het leuk om een cappuccino op het alom bekende San Marco plein te drinken, een kopje koffie voor 4 euro is wel wat gortig. Net als een flesje water voor 3 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s