Motorloop door Noord-Vietnam

Het Noorden van Vietnam is moeilijk samen te vatten in één woord. ‘Onbeschrijflijk’ en ‘adembenemend’ (oké, dat zijn er twee) komen dicht in de buurt. In het gebied tegen de Chinese grens wonen diverse hill tribes en de natuur is er prachtig. De beste manier om de Ha Giang provincie te ontdekken? Met de motor!

Het is misschien moeilijk voor te stellen voor een populair land als Vietnam, maar het noorden is verre van toeristisch. Sa Pa en omgeving raakt wel steeds meer in trek, maar het gebied heeft veel meer te bieden. Vooral de Ha Giang provincie is een aanrader. Een gebied waar kinderen naar je zwaaien als je voorbij komt en snel hun familie halen omdat er ‘een blank’ persoon is gesignaleerd.

Dong Van Karst Plateau
De mooiste route is de loop van Ha Giang (de stad) naar Meo Vac midden door het Dong Van Karst Plateau Geopark dat op de lijst van UNESCO geoparken staat . De route is makkelijk af te leggen doordat de wegen in goede conditie zijn. Daarnaast is het aan te raden om zeker drie dagen te rekenen voor deze loop. Sneller dan 30 km per uur zal je vaak niet gaan en de natuur is adembenemend mooi (houd je camera dus altijd bij de hand ;)). Zodoende heb ik de route ingedeeld in drie stukken.

Ha Giang – Yen Minh (100 kilometer)
De meesten die deze loop afleggen, starten in Ha Giang. Een makkelijke uitvalsbasis met genoeg Ngha Ngi (guesthouses) voor ongeveer vier tot vijf euro per nacht. Niet in het bezit van een eigen motor? In de stad zijn genoeg mogelijkheden om een scooter of motor te huren voor meerdere dagen. De kosten per dag liggen dan rond de 8 euro per dag.

Al zodra je de stad uit rijdt is het adembenemend mooi. De weg richting Yen Minh begint langs de rivier die vanuit de bergen naar beneden stroomt. Na ongeveer 15 kilometer waan je je al in een niemandsland met hoge bergen en veel groen.

image

Bergwegen voeren je langs diepe dalen en zorgen voor unieke vergezichten

 

Yen Minh – Dong Van – Meo Vac (66 kilometer)
Om dit stuk draait het allemaal. Dicht tegen de Chinese grens wonen tientallen ethnic minorities en het uitzicht is adembenemend: rijstvelden, diepe ravijnen, hoge zwarte rotsen waarvan de toppen in de mist verdwijnen, locals op de motor met een levend varken achterop, je ziet het allemaal. Dichterbij het authentieke leven van de Vietnamezen in het noorden kan je bijna niet komen.

Zondagsmarkten
Op zondag komen alle hill tribes naar de lager gelegen dorpen om hun koopwaar aan de man te brengen. Dat zorgt voor een kleurrijke bedoeling en bijzondere taferelen. Koeien worden nauwkeurig bestudeerd door potentiële kopers en kippen worden ter plekke geslacht voor het eten dat vers te verkrijgen is op de markt.

image

Zondagsmarkt Dong Van

De afstand tussen de dorpen is makkelijk af te leggen in één dag. Sommigen kiezen ervoor om in Meo Vac te overnachten en vanuit daar de loop af te maken en weer terug te rijden naar Ha Giang. In tegenstelling tot wat ik hier schrijf en aanraad, kozen wij ervoor om in Dong Van te overnachten. Het is dorpje is minder slaperig dan Meo Vac en er is een groter aanbod in guesthouses en restaurantjes.

Meo Vac – Yen Minh – Ha Giang
Het laatste gedeelte van de loop is net zo indrukwekkend als de voorgaande twee delen. Ook hier is aan te raden om genoeg foto-momentjes in te lassen of gewoon te genieten van de mooie natuur.


Praktische informatie

Vervoer
Vanuit Hanoi naar Ha Giang en terug vertrekken diverse nachtbussen. Deze kosten ongeveer 9 euro en zijn vrij comfortabel. Als je een motor hebt kan deze voor een meerprijs meegenomen worden in het bagageruim van de bus. Let op: wil je de motor meenemen in de bus? Kom er dan niet op het laatste nippertje mee aanzetten bij de chauffeur. Er passen ongeveer vier motoren in en vol is vol.

Permit
Voor de Ha Giang provincie is een permit nodig. Deze krijg je gemakkelijk bij een Ngha Ngi in Ha Giang voor omgerekend ongeveer 10 euro. De permit heb je nodig om te mogen verblijven in de guesthouses of hotels onderweg.  Ook kan de politie je staande houden en vragen naar het papiertje, al gebeurt dit in de praktijk zelden omdat zelfs de politie enthousiast wordt van blanke mensen en vrolijk naar je zal zwaaien.

Het weer
In de zomer is het aangenaam warm in de bergen maar het regent dagelijks. Hard ook. In de winter is het een stuk koeler en is het aan te raden om genoeg warme kleding te dragen. In tegenstelling tot de zomer is het vrijwel droog als is de kans op mistbanken groter. Al zorgt dit voor een mystieke sfeer op anderhalve kilometer hoogte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s