Hoogtepunten Myanmar – wat je écht niet mag missen als je er bent

Er zijn enkele plekken in Myanmar die te magisch voor woorden zijn. Zoals Bagan, de grootste tempelvlakte ter wereld en het Inle Lake waar vissers nog op de eeuwenoude manier vissen. Benieuwd naar de highlights van dit unieke en authentieke land? Lees snel verder!

Inle lake

In het midden van het land ligt het grote Inle Lake. Langs het 20 kilometer lange meer staan diverse dorpjes met huizen die op palen gebouwd zijn. De bewoners vervoeren zich zelf met typische longtailboten en leven veelal van de visvangst. Opvallend zijn de vissers met hun grote netten zoals je die nergens anders ter wereld ziet.

U Bein Bridge bij Amarapura

Vlakbij Mandalay bevindt zich de U Bein Bridge: de langste teakwooden brug ter wereld. Een hele mooie plek om van de zonsondergang te genieten en tevens ook een hele fotogenieke plek. Je kunt er gemakkelijk komen vanuit Mandalay. De leukste manier om bij de brug te geraken: lekker Hollands op de fiets!

Tip: Als je dan toch in Mandalay bent: bezoek de Mandalay Hill voor de zonsondergang. 

De tempelvlakte van Bagan

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Azië: de tempelvlakte van Bagan. Tussen 1100 en 1300 werden er 6000 tempels en stumpa’s gebouwd door families in de omgeving om hun waardevolle spullen voor het hiernamaals veilig te stellen. Tegenwoordig staan er nog 2000 overeind en dat levert bijzondere vergezichten op als het mooi weer is. Bagan is vooral de moeite waard met zonsopgang en zonsondergang. De tempelvlakte is makkelijk te ontdekken op de fiets of ebike. Daarnaast zijn er diverse tourguides die je voor 30000 Kyat een hele dag langs de mooie tempels voeren.

Tip: heb je extra tijd? Bezoek dan ook Mount Popa. Op een heldere dag heb je een prachtig vergezicht over de vallei.

DSC00789

Yangon

Yangon is de voormalige hoofdstad van het land en opgedeeld zoals meerdere oude steden in Azië: 1 tot en met zoveelste street. Vooral Chinatown is erg sfeervol en langs de grote weg is overheerlijk streetfood te vinden. De imposante Shwedagon pagode is één van de highlights waar je je ogen uitkijkt. Yangon is een vrij arme stad, maar toch een hele fijne waar je het idee krijgt dat de tijd stil heeft gestaan.

Tip: De circle line trein. Een drie uur durende treinrit door Yangon, de buitenwijken en het platteland.

DSC00678.JPG

Treinrit naar Hsipaw

Midden door Myanmar loopt een van de mooiste treinroutes ter wereld. De trein vertrekt om 0400 vanuit Mandalay en komt rond 1500 aan in Hsipaw. Voor 4000 Kyat heb je een super comfortabele stoel in de upperclass aan het raam. Meestal wordt het aangeraden om de bus te pakken in plaats van de trein. Maar als je van plan bent om naar Hsipaw te gaan mag je deze treinrit niet missen!

De trein voert je langs kleine dorpjes en vrouwen met manden met eten stappen regelmatig op de trein om voor 1000 Kyat verse noodles klaar te maken. Daarnaast kruist het spoor een heel diep dal dat een spannend moment oplevert. De trein mindert vaart en de coupé moet zich over links en rechts verdelen zodat de trein niet over de hoge brug in het ravijn kan kantelen.

DSC00986

Trekkings door de mooie natuur

Naast de rijke cultuur beschikt Myanmar ook over een bizar mooie natuur. En die kun je het beste ontdekken door meerdaagse trekkings te doen.
Er zijn er twee in het land die eruit springen. Te weten: rondom Hsipaw en van Kalaw naar het Inle Lake.
Tijdens deze trekkings beklim je bergen, loop je door gehuchtjen en eet en slaap je bij de locals thuis. Je bent onderdeel van het echte dagelijkse leven, vaak zonder elektriciteit en stromend water. Wanneer de zon ondergaat, worden de kaarsen aangestoken. Wanneer die op zijn en het licht dooft, is het tijd om naar bed te gaan zodat je de volgende morgen om 06.00 weer helemaal fit bent.

Wat waren voor jou de hoogtepunten in Myanmar? En wat zou jij nog toevoegen aan dit lijstje van bijzondere bezienswaardigheden?

Misschien heb je moeite met het plannen van je reis, dan kan mijn reisplanning wellicht een handje helpen. En heb je geen flauw benul over de kosten van het backpacken? Daar heb ik een handig overzicht van gemaakt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s