‘Kon ik maar terug en de rest ontdekken!’ Ken je dat gevoel? Dat heb ik nog steeds als ik aan Myanmar denk. De vriendelijke mensen, de bijzonder mooie natuur, prachtige tempels; Myanmar is by far één van mijn lievelingslanden. Myanmar heeft super veel moois te bieden maar het kan lastig zijn om een route op te stellen. Hieronder lees je meer over mijn reisroute door het schitterende land.
Drie weken trok ik rond door Myanmar. En daarop terugkijkend was dat bij lange na niet genoeg, want er valt zo bizar veel te zien in dit ongerepte land. Voor mijn gevoel heb ik nog maar een fractie gezien. Des te meer redenen om nog eens terug te keren, toch? Mijn route door het overweldigende land is in ieder geval een goede route voor het eerste bezoek. Ga jij binnenkort ook rondreizen door Myanmar? Wellicht heb je iets aan mijn route!
Yangon
Dag 1
De voormalige hoofdstad van Myanmar heeft alle elementen van Aziatische steden waar ik zo van houd. Het leven speelt zich buiten af, de mensen zijn vriendelijk, er is overal streetfood te vinden en er zijn genoeg bezienswaardigheden. En dat in het kwadraat. In de ochtend word je gewekt door het gezang en de gong van de monniken en nonnen die al vroeg door de straten dwalen. Bezoek de Shwedagon Pagode en maak een ritje met de Circle Line door de stad en de omringende dorpjes. Bezoek het oude huis van The Lady in het park ten noorden van de stad. Sluit de dag af met heerlijk eten en lekker koud bier op de 19th street.
Hosteltip: Sleep Inn Hostel. Centraal gelegen en het ontbijt is inbegrepen. ’s Ochtends vroeg ontbijt je met iedereen beneden in de hal: een goed moment om nieuwe reismaatjes te ontmoeten. Zoals ik heb gedaan.
Bagan
Dag 3
Met de nachtbus vanuit Yangon arriveerden we vroeg in de ochtend in een dorpje buiten Bagan. Een super vriendelijke taxichauffeur bracht ons uiteindelijk naar Nyaung U. Je hebt de keuze uit Old Bagan, New Bagan en Nyaung U. Op goed vertrouwen luisterden we naar onze chauffeur: “Old en New Bagan zijn te ‘toeristisch’ en in Nyaung U vind je de echte authentieke Myanmarese gastvrijheid en betaalbare guesthouses.” En wat waren wij blij dat we hebben geluisterd. De chauffeur werd uiteindelijk onze tourguide voor de twee daaropvolgende dagen, fietsen was geen optie met de heftige naweeën van de moesson.
Mooi weer? Huur dan een fiets of e-bike en verken het gebied op eigen houtje. Neem een kaart en genoeg water mee en geniet!
Het voordeel van een gids is natuurlijk wel dat je veel meer informatie krijgt over Bagan en de tempels zelf. Wellicht is het dus wel het overwegen waard.
Tip: Maar weinig mensen combineren hun bezoek aan Bagan met een bezoek aan Mount Popa. Jammer: het is een leuke plek om te bezoeken. Vooral als het lekker weer is. De tientallen trappen die je dan hebt beklommen, worden ruimschoots goed gemaakt door het prachtige vergezicht over de vallei. De brutale apen die zich er huisvesten maken de ervaring compleet. Steek je waterflesje in je tas want voor je het weet hangt er zo’n kleine brutale aap met zijn nagels in jouw armen of benen, kan ik je uit eigen ervaring vertellen.
Mandalay
Dag 6
Er zijn twee opties om naar Mandalay te gaan: 1. de bus en 2. de boot. Naar het schijnt is de boottocht geweldig! Verder te doen in Mandalay: beklim voor zonsondergang Mandalay Hill voor een spectaculair uitzicht en praat met monniken om meer te leren over het boeddhisme. Huur voor de volgende dag fietsen en verken de omgeving. Fiets door dorpjes waar ze blanke mensen alleen kennen uit tijdschriften, beklim de hoge tempel bij Sagaing en bewonder de zonsondergang vanaf de imposante Amarapura brug.
Tip: Aan de westkant van het treinstation ligt een straat waar Indian streetfood wordt verkocht. Neem plaats op een van de plastickrukjes en laat het allemaal over je heen komen. Ik heb zelden zo lekker gegeten als daar! Do I need to say more?
Hsipaw je volgende stop? Boek dan overdag al treintickets op het station zelf en kies voor Upper Class (vier euro) zodat je zeker bent van een zitplek.
Hosteltip: Ace Star BNB. Super lieve eigenaren, comfortabele dorms en een prima ontbijt. Pak je de volgende nacht de trein naar Hsipaw? Laat het ze weten en ze zorgen ervoor dat er een ontbijtpakketje voor je klaarstaat bij vertrek!
Hsipaw
Dag 9
Na een lange maar indrukwekkende treinrit kwamen we in de middag aan in Hsipaw. Het is een klein dorpje in het noordelijkste gedeelte waar toeristen in Myanmar mogen komen. Het ligt in de Shanstaat en de bewoners zien zichzelf ook als Shan, niet zo zeer als Myanmarezen. Hsipaw is vooral een aanrader als je een trekking wilt maken. En dat is dan ook wat we deden.
Na de lange treinrit besloten we de eerste dag in Hsipaw ‘rustig’ aan te doen en huurden fietsen om naar de afgelegen waterval te gaan. De fietsen parkeer je bij het klooster aan de rand van het dorp en vervolgens is het nog een twee uur durende wandeling door weilanden en langs houten hutjes. De mensen van jouw guesthouse kunnen je helpen met het vinden van de route.
Tip: Ga voor de zonsondergang naar Sunset Hill. Goed te bereiken met de fiets!
Wij kozen voor een tweedaagse trekking en kregen twee super toffe guides. Tijdens de trekking loop je door overweldigende natuur en primitieve dorpjes. Geen ervaren loper? Was ik ook niet. Af en toe was het pittig maar het uitzicht maakt alles ruimschoots goed. Lunchen, avondeten en overnachten doe je bij locals in kleine dorpjes. Er is geen elektriciteit en ‘douchen’ doe je bij de waterput.
Tip: Met meer mensen is de trekking in verhouding goedkoper. Wellicht logisch, maar je moet volhardend zijn in het afdingen. Mister Charles is populair en daar zijn zij zich daar ook zelf bewust van. Kwestie van vraag en aanbod, maar het betekent niet dat je dan de volle mep moet betalen.
Onderweg kwamen we ook leden tegen van het Shan army. Even schrikken, maar de mannen waren super vriendelijk. Tot voor kort werden de leden door de overheid nog gezien als rivaliserende legereenheden. Inmiddels zijn ze van de lijst gehaald.
Tip: De beste fruitshakes in Azië heb ik op bij Mister Shakes. Je kiest zelf welk fruit je wilt en even later staat er een héérlijke fruitshake voor je neus. Lekker eten in Hsipaw doe je bij Mister Cook. Nope, ik verzin het niet.
Guesthousetip: Mister Charles. De kamers zijn heel basic maar de accommodatie is over het algemeen prima. Hier worden ook de trekkings aangeboden.
Kalaw
Dag 12
Kalaw is dé plek van waaruit je gave trekkings naar het Inle Lake kunt maken. Het dorp zelf stelt overigens niet bizar veel voor. Er is een leuke markt en grenzend aan het dorpsplein een zaakje waar ze zoetigheden verkopen waarvan de tanden spontaan uit de mond vallen. Het is een prima plek om een dag bij te komen van de nachtbus voordat je aan een trekking begint.
De trekking naar het Inle Meer is minder heftig dan bij Hsipaw; YES. Maar net zo bijzonder! Zo aten en sliepen we wederom bij locals. De tweede nacht sliepen we zelfs in een monastry, een bijzondere ervaring en een goede manier om meer over het boeddhisme te leren.
Tip: Everest! Een Nepalees restaurant met overheerlijk eten. Want ook al krijg je tijdens de trekkings heerijk eten, over het algemeen stelt het Myanmarese eten niet zo veel voor.
Inle Lake
Dag 15
Naast Bagan wist ik van te voren dat ik ook graag naar het Inle Lake wilde. Een trekking maakte deze ervaring nog meer bijzonder. We arriveerden in het dorpje aan de noordkant van het meer, hier kun je ook goed zien dat deze bestemming flink in trek is bij toeristen. Er wordt dan ook veel gebouwd en het vinden van een fatsoenlijk guesthouse was heel makkelijk. Er zijn er genoeg te vinden, van te voren iets boeken is hier dus niet perse nodig.
Enkele medereizigers besloten om de tweede dag een tour over het meer te doen. Wij kozen ervoor om fietsen te huren en onze middag te spenderen bij de wijngaard even buiten het dorp bovenop een heuvel. Want af en toe mag je jezelf wel verwennen.
Ngwe Saung
Dag 17
Strand! Vanuit het Inle Lake hebben we de bus met een tussenstop in Yangon naar de kust gepakt. Een plekje dat veel mensen overslaan tijdens hun bezoek aan Myanmar. Is niet erg: naast de meiden met wie ik was, hebben wij maar vijf andere toeristen gespot. Verder veel Myanmarezen die voetbal speelden, over het strand crossten met hun motor, krabben en kokosnoten.
Je kunt zien dat Myanmar zich klaar maakt voor een grotere toestraam aan toeristen. Er staan al veel luxe resorts die nu nog nagenoeg leeg zijn. Toch zijn er ook nog wat plekken te vinden waar ze basic bungalows voor $15 dollar per nacht voor twee personen verhuren.
En verder: puur genieten en bijkomen van de geweldige reis door dit unieke en nog onaangetaste land.
Yangon
Dag 21
Helaas zat het er voor mij na drie weken alweer op. Wat ik hiervan geleerd heb? Nooit meer een retour boeken. Want je zult altijd zien dat je het ergens zo tof vindt, dat je er langer wilt blijven.
Zo zijn er nog plekken die ik graag wil bezoeken als ik een volgende keer naar Myanmar afreis. Zo schijnt Ngapali ook een fijne plek aan de kust te zijn en moet het zuiden ook zeer de moeite waard zijn. Of de tempels bij Mrauk U. Tempelmoe? Dat komt niet voor in mijn woordenboek. En gelukkig maar, want dat is nu juist een van de dingen wat Myanmar ook onderscheidt van de buurlanden. Naast al het andere dat ik al eerder heb benoemd.
In Myanmar kwam ik erachter dat het daar op veel gebieden een stuk goedkoper is dan in andere Aziatische landen. Nieuwsgierig? Lees dan mijn artikel over de kosten voor een globaal overzicht.