Tuktuk Sri Lanka

Tuktuk huren Sri Lanka: alles wat je wil en moet weten

Sri Lanka, liefkozend Lankaland, ontdek je het állerbeste met je eigen tuktuk! Stop bij een verlaten strand aan de oostkust of bij een van de kleurrijke tempels in het binnenland waar je anders nooit zou komen. Lees hier alles wat je moet weten over een tuktuk huren in Sri Lanka.

Waarom moet ik een tuktuk huren?

‘Waarom niet?’ is een betere vraag. Wanneer je naar een nieuw land reist, wil je dat natuurlijk zo goed mogelijk ervaren. Maar ook de vrijheid hebben om te gaan en staan waar en wanneer je maar wil. En hoe doe je dat nou beter dan met je eigen vervoersmiddel? Precies! Met een eigen tuktuk bepaal je zelf je route, hoe langzaam of snel je reist. Zo stel je dus zelf je perfecte reis samen. Stop bij de meest fantastische vergezichten in het binnenland of geniet van een verse kokosnoot aan een verlaten strand langs de zuid- of oostkust.

Waar huur ik een tuktuk?

In Negombo zijn er verschillende plekken waar je een tuktuk kunt huren. Nog vanuit Nederland deed ik wat vooronderzoek naar de ervaringen van anderen en kwam ik uit bij Dayan van Ceylontusker. Hij reageerde altijd heel vlot via de mail en was behulpzaam. Eenmaal in Negombo bracht hij de tuktuk naar ons guesthouse en gaf hij ons les in het rijden in een tuktuk. Is dat moeilijk? Nee hoor!

Heb ik daar een rijbewijs voor nodig?

Ja, zeker. Maar dat vereist maar de minimale handelingen. Wat je nodig hebt:

– Een internationaal rijbewijs, dat haal je bij de ANWB.

– Een Sri Lankaans rijbewijs. Huur je bij Dayan? Dan kan hij dat voor jou regelen. Het kost 40 USD. Dayan legt je via de mail uit welke gegevens hij nog meer van jou nodig heeft. Je kunt het ook zelf regelen in Colombo. Daar ben je ongeveer een middag aan kwijt.

Tuktuk Sri Lanka

Wat kost zoiets?

Dat verschilt per verhuurbedrijf. Wij betaalden na flink onderhandelen uiteindelijk een hele goede prijs. Bij andere verhuurbedrijven varieert dat tussen de 15 en 20 USD. Voor een volle tank betaal je ongeveer omgerekend 6 euro.

Lees ook: 7 x de lekkerste gerechten van Sri Lanka

Is het veilig?

Tuktuk Sri Lanka

Het is een inkoppertje, maar zolang je alert bent en altijd rekening houdt met je omgeving, zit je oké. Het verkeer in Sri Lanka is niet zo crazy als in bijvoorbeeld Thailand of Vietnam. In de bergen rijd je vaak niet sneller dan 30 km per uur. Op de snelweg mag een tuktuk officieel niet sneller dan 40 km per uur. In de praktijk rijd je meestal 60 km. Sneller kan zo’n driewieler niet eens. In de dorpen, maar met name de steden, is het wel opletten. Het verkeer is er chaotisch. Verder valt het dus echt reuze mee.

Hoe zijn de wegen?

Goed! De overheid is de laatste jaren flink geld aan het pompen in de aanleg van goede wegen. Alleen in de bergen kom je nog wat zandweggetjes tegen, maar verder vrijwel niet.

De bewegwijzering is ook heel goed. Toch is het handig om van te voren de app Maps.Me en daarin de kaart van Sri Lanka te downloaden. Hier staan zelfs de kleinste wegen op en de app is ook in vliegtuigstand te gebruiken. Je stippelt met de app gemakkelijk je route uit en kunt zien waar bijvoorbeeld tempels zijn.

In veel gevallen is het een aanrader om niet de snelwegen maar de andere wegen door de dorpen te pakken. Zo zie je veel meer van het land en het rijdt een stuk relaxter.

Afhankelijk van of je in de bergen of over vlak land rijdt, zul je vaak 150 km – of maximaal – 200 kilometer per dag afleggen.

Tuktuk Sri Lanka

Hoe zit dat met bagage?

Achterin de tuktuk, boven de motor, is wat ruimte waar twee backpacks passen. Wij reden vaak door naar ons guesthouse en dropten daar eerst onze bagage. Stopten we onderweg, dan deden we een slotje om de backpack en het frame van de tuktuk. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld in Sri Lanka, zodoende voelde het ook veilig en vertrouwd genoeg om even snel een winkeltje in te vliegen voor boodschappen terwijl onze tuktuk met bagage gewoon buiten stond.

Tuktuk Sri Lanka

Wat als je wordt aangehouden?

Omdat het land nog niet zo lang vrede kent, is iedereen blij met de toeristen die komen. De politie is vriendelijk en, in tegenstelling tot Thailand en Vietnam, niet zo corrupt naar toeristen toe. Langs de weg vinden er wel eens controles plaats, maar als je een officieel rijbewijs hebt, hoef je je nergens zorgen om te maken. Wij zijn één keer staande gehouden door twee agenten. De oudere agent wilde de jongere even laten zien hoe je toeristen kon aftroggelen. Blijf dan altijd vriendelijk en onderhandel over de ‘boete’. Het helpt als je wat basic Singalees kent zoals: hallo, hoe gaat het, te duur en prijs omlaag. Uiteindelijk kwamen wij zonder boete weg toen ze zagen dat ik een camera om mijn nek had hangen en ze hoorden dat ik journalist ben.

Lees ook: Olifanten spotten in Sri Lanka: op jeepsafari in Kaudulla National Park

Vaak staat de politie net buiten de dorpen en steden of achter bochten op doorgaande wegen snelheden te meten. Tegemoetkomend verkeer waarschuwt je voor deze postende agenten door met grootlicht te knipperen.

Tuktuk Sri Lanka

En verder?

Het huren van een tuktuk heeft onze reis echt gemaakt. De Singalezen en Tamils vonden het fantastisch om te zien dat er twee witte mensen rondreden in ‘hun’ vervoersmiddel.
We hebben één keer pech gehad met een lekke band. De Singalezen naast ons kwamen meteen met tien man helpen bij het vervangen.
We trokken veel bekijks en we zijn vaak op de foto gezet. Het is ons regelmatig overkomen dat de mensen langs de weg ons wilden stoppen omdat ze dachten dat wij een taxi waren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s