Kosten besparen op reis

Tips die jou verder kunnen helpen!

Er zijn een paar universele tips die jou kunnen helpen om kosten te besparen op reis. ‘€750 per maand, dat is ruim genoeg’, dacht ik toen ik op reis ging. Al snel ontmoette ik mensen met een budget van €1000 per maand. Of zelfs nog meer. Wat is nou reëel? (Ik ben overigens goed rond gekomen met €750 in de maand). Hier 6 basic tips die je goed op weg helpen.

1. De gouden regel: afdingen

Voel je niet bezwaard als je wilt afdingen wanneer je pas net in Azië bent. Het is niet meer dan normaal om te hanessen over bedragen die in onze Westerse ogen nihil zijn. Daarnaast geeft het je ook een goed gevoel als je dat ene tasje of die appel voor een mooi prijsje hebt gekregen. Extra tip: leer de taal! Leer hoe je de basics zegt, zoals ‘Hallo’, ‘Hoe gaat het’ en ‘Te duur!’. Dit helpt bij het afdingen en het getuigt ook van respect naar de lokale bevolking. Daarnaast vinden ze het prachtig als jij als blanke westerling ‘te duuuuur’ in hun taal zegt, kan ik uit eigen ervaring zeggen.

2. Reis langzaam!

Logisch: hoe meer je wil zien, hoe sneller je van plek naar plek reist. Wat natuurlijk meer kost dan wanneer je het rustig aan doet. Vliegen is een stuk duurder dan de bus of met de trein. Maar zeg nu zelf, je gaat backpacken om de cultuur te leren kennen. Het kost misschien net wat meer moeite om uit te zoeken waar die éne local bus naar je bestemming vertrekt of hoe laat de trein gaat en welke overstap je moet pakken. Maar zodra je eenmaal zit en uit het raam kijkt en je omringt bent met locals besef je dat dat extra beetje moeite het dubbel en dwars waard is!

DSC00655

3. Be social!

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het veel goedkoper is om activiteiten te ondernemen met een groep mensen. Bijvoorbeeld trekkings of andere tourtjes. En daarnaast is dat natuurlijk ook heel veel leuker. Denk bijvoorbeeld aan iets simpels als een taxi of tuktuk delen of fietsen huren. Hoe meer mensen hoe groter de kans is dat je een mooi prijsje kan fixen.

 

DSC01254.JPG

4. Overnachten

Het is natuurlijk aanlokkelijk om naar dat hostel te gaan dat goed aangeschreven staat op Hostelworld. Maar 9 van de 10 keer is dat een van de duurste hostels. 11 euro voor een dormbed is voor Aziatische maatstaven behoorlijk prijzig. Zeker als je verderop in de straat genoeg guesthouses hebt voor de helft van de prijs. Ga ook niet voor het eerste het beste hostel dat je ziet. Kijk en vergelijk. ‘Maar die backpack op mijn rug in die brandende zon?’ Is dat nou niet juist een van de charmes van het backpacken? 😉 En ook hier geldt: be social. Het is goedkoper om een kamer te delen met één of meerdere mensen dan in je eentje.

5. Eten: do as the locals do

Hoe lekker een hamburger of pizza ook kan zijn: ga gewoon niet voor westers voedsel in Azië. Het beste eten wordt op straat verkocht of bij dat restaurantje op de hoek dat er zou smutzig uitziet. Daarnaast is het ook nog eens spotgoedkoop. Een flink bord vol met Fried Rice of Fried Noodles op straat is soms wel vier keer goedkoper dan in een restaurant. En nog lekkerder ook.

DSC02057

6. Heb je de tijd? Ga ‘werken’ voor een guesthouse, bar of hostel

Soms kom je op plekken die je zo goed bevallen dat je er wel eeuwig zou willen blijven. Een goed alternatief is om rond te vragen of ze ergens nog iemand nodig hebben die voor ze kan werken. Vaak ben je overdag een paar uurtjes bezig met simpele taken maar krijg je wel gratis onderdak en eten en genoeg vrije tijd om te doen en laten wat jij wilt. Ben je het na een weekje toch weer beu? Dan trek je gewoon weer verder.

Naast deze tips en tricks zijn er nog een paar andere kleine dingetjes die veel verschil kunnen uitmaken voor jouw budget. Elke avond een biertje of een bucket is aan het einde van de maand ook al gauw wat geld. Alles lijkt goedkoop waardoor je sneller geneigd bent te denken: ‘Een biertje is maar €0,75, dat is goedkoop!’ Add it all up en voor je weet heb je flink wat meer uitgegeven dan je eigenlijk wil.

Hoe leuk sociaal zijn ook kan zijn, vergis je niet in reizen met mensen die een groter budget hebben dan jij. Het is gemakkelijk om mee te doen met zijn of haar uitgave patroon terwijl jij dat eigenlijk helemaal niet uit wilt geven.

Het gaat dus vooral om keuzes maken en het zal je wat extra tijd kosten. Maar geloof me, zo maak je je unieke ervaring nog unieker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s