Motor kopen in Vietnam

Veel backpackers zijn geïnspireerd geraakt door de Vietnam Special van Top Gear waarin de mannen het land verkennen op hun eigen motor. Laten we wel wezen: Vietnam verkennen op je eigen motor is ontzettend gaaf. Maar waar moet je op letten? Hier lees je meer over de do’s en dont’s over het kopen van je eigen motor en het verkeer.

Het verkeer in Azië is een gekkenhuis en Vietnam is daarop geen uitzondering. Misschien is Vietnam zelfs nog het extreemst. Het aantal verkeersongelukken hebben wij bewust niet opgezocht voordat wij vertrokken met onze motor. Het is bijna veiliger om gewoon mee te doen dan uitermate voorzichtig te zijn. Wij pasten vaak de ‘claim game methode’ toe: gewoon je recht in het verkeer claimen.

Tip: wees hoe dan ook altijd op je hoede en voorzichtig.

Motor kopen
Over het algemeen heb je twee keuzes: een manual motor en een semi-automatische motor. Die laatste is meer een veredelde scooter met vier koppelingen die je met de voet bediend. Een Honda Wave of Honda Win zijn in deze categorie de beste en meest betrouwbare keuze. De prijzen schommelen tussen de 250 en 300 dollar. Veel backpackers bieden hun motor in Hanoi of Ho Chi Minh City weer te koop aan na een maand rondreizen. Daarnaast zijn er diverse mechanicshops die ook motoren te koop aanbieden.

In Hanoi is de shop van Mister Phung een betrouwbare plek om een motor aan te schaffen.

De belangrijkste dingen waar je op moet letten als je een motor koopt:
Het lijkt misschien vanzelf sprekend maar het is misschien wel het belangrijkste: je moet je goed en vertrouwd voelen op/bij de motor. Ik heb vier motoren getest en pas bij de laatste voelde het goed.

Maar wat houdt dat in? Waar moet je op letten?
– Werken de koppelingen goed?
– Doen de richtingsaanwijzers het?
– Doen het voor- en achterlicht het?
– Doen de remmen (!) het goed?
– Werkt alles op het dashbord?

En last but not least, de échte life saver op de idiote snelwegen en binnen de steden:
– Doet je toeter het?


Onderweg
Een motor hebben is één ding. Want daarnaast moet het ook onderhouden worden.

Smeer elke ochtend voor je vertrekt de ketting in met olie. Laat ook na minimaal elke afgelegde 500 kilometer de olie verversen.

Tip: Check of de monteur ook echt nieuwe olie erin doet. Je wilt niet ergens hoog in de bergen in the middle of nowhere stranden om vervolgens te ontdekken dat de volgende mechanic 10 km verderop zit (yes, dat is ons overkomen. Op eerste kerstdag. En net die dag zijn we op de weg ook niemand tegen gekomen).

Wij lieten om de paar dagen ook een monteur een check doen. Gewoon om er zeker van te zijn dat alles in orde was.

Mocht je toch pech krijgen onderweg: overal zijn mechanicshops te vinden die je weer onderweg kunnen helpen. Daarnaast is de bevolking ook heel vriendelijk en zal er altijd iemand zijn die te hulp schiet als er iets mis gaat.

Risico’s
Natuurlijk zijn er wel risico’s aan verbonden. Officieel mag je in Vietnam alleen op een motor rijden als je een Vietnamees rijbewijs hebt. Als je al wordt aangehouden, kun je de politie altijd omkopen.
Als je betrokken raakt bij een ongeluk wordt het een ander verhaal. Ook al is het niet jouw schuld, jij zal altijd als schuldige worden aangewezen. Hoe goed je ook verzekerd bent: geen enkele verzekering zal je in dit geval dekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s