Lombok Flores Komodo

Must do: magische boottocht Flores en Lombok langs Komodo eilanden

Misschien heb je ooit gehoord wel eens gehoord van de komodovaraan, een ‘hagedis’ die tot wel drie meter lang kan worden. Het dier lijkt meer op een kleine dino en leeft alleen op een paar eilanden binnen het Komodo National Park. Wat niet veel mensen weten, is dat deze eilandengroep zo’n bizar mooie natuur herbergt. Geloof me als ik zeg dat de boottrip door Komodo National Park één van de allermooiste dingen is die je ooit gaat meemaken!

Als je denkt dat je de mooiste parelwitte stranden en meest heldere oceanen hebt gezien, think again. Wacht maar tot je de boottocht tussen Flores en Lombok langs het Komodo National Park hebt afgelegd. Het is zo’n trip die je van je leven niet meer vergeet. Zelden aanschouw je mooiere natuurverschijnselen dan tijdens deze trip. Beloofd!

Lombok Flores Komodo

Praktisch
Het Komodo National Park ten westen van het eiland Flores ontdek je het beste met een boottour van drie tot vier dagen. Deze boek je of vanuit Bali/Lombok, of vanuit Labuan Bajo, een voormalig vissersdorpje op Flores.

Er zijn voldoende aanbieders, maak eerst een rondje langs de tour operators voor je zomaar wat boekt en ding natuurlijk af. Wel altijd met een glimlach. De prijzen variëren pakweg tussen de 200 tot 500 euro.

De meeste tours zijn behoorlijk basic. Water en eten is inbegrepen, snacks en bier moet je zelf meenemen. Verwacht ook niet teveel comfort op de boot. Bij de goedkopere aanbieders slaap je met de andere reizigers op het dek, bij de wat duurdere heb je met geluk een primitieve cabin. Maakt niet uit, want de meeste tijd spendeer je toch buiten in de bizarre natuur!

Afhankelijk vanuit waar je de reis start, kom je het volgende tegen:

De komodovaraan op Komodo en Rinca
De hoofdreden voor de meeste reizigers om af te reizen naar het national park. Deze reuze hagedissen die lijken op draken, leven op drie eilanden in het park. Waaronder Rinca en Komodo waar de meeste boten aanleggen. De beesten kunnen drie meter lang worden. En wees voorzichtig: ze ogen log, maar schijn bedriegt. Luister altijd naar de ranger die je begeleid en blijf op gepaste afstand. Een beet van het dier is namelijk dodelijk door de hoeveelheid bacteriën in hun gebit, zo vangen en verlammen ze normaliter hun prooi.

Lombok Flores Komodo

Op beide eilanden leg je een wandeling van een tot twee uur af. Met een beetje geluk spot je komodovaranen in het wild. Wij spotten er maar liefst vijf. Bij aankomst op de eilanden zie je waarschijnlijk ook komodovaranen bij de hutjes liggen. Volgens de ranger komen de dieren af op de geuren uit de keuken. Ik vermoed dat de komodovaranen gevoerd worden en ‘tam’ gemaakt zijn.

Lombok Flores Komodo

Gili Lawa
Een van de eerste eilanden waar de boot aanmeert, is Gili Lawa. Hier kun je naar de top hiken voor een, ik overdrijf niet, waanzinnig magisch uitzicht. Het is even een pittige klim, maar je wordt dus rijkelijk beloond.

Lombok Flores Komodo
Het uitzicht vanaf Gili Lawa

Snorkelen met manta’s en reuze schildpadden
Gedurende de trip, ga je meerdere malen snorkelen. Toch is er één punt dat extra indrukwekkend is: het rif rondom Karang Makkasar. Hier spot je honderd procent zeker manta’s. Meervoud inderdaad! Meestal spot je er een paar en soms heb je het geluk er tientallen te zien. En nope, deze grote dieren met een spanwijdte tot wel twee meter zijn niet gevaarlijk.

Lombok Flores Komodo

Pink Beach
Over het algemeen zijn stranden die als pink beach aangeduid worden niet zo bijzonder. Zoals die op Lombok. Enige scepsis misstaat ook van te voren ook niet. Des te meer bijzonder pink beach bij Komodo National Park is! Het zand en de branding hebben daadwerkelijk een roze gloed. En while you there: ook deze afgelegen stranden liggen her en der bezaaid met zwerfvuil dat aanspoelt. Probeer tijdens het aanmeren en wandelen zoveel mogelijk afval mee te nemen.

Lombok Flores Komodo

Beste reistijd
De beste reistijd voor deze trip is van april tot en met december. Dan is het droge seizoen en zijn er de meeste zon uren. Perfect voor het eilandhoppen, duiken en hiken. Vanaf januari zet het regenseizoen in. En dat gaat er, zoals in de rest van Azië wat regenachtig aan toe. Bovendien is de zee extra wild.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s