Ha Long Bay en Cat Ba Eiland

Éen van de hoogtepunten in Vietnam is het bekende Ha Long Bay. En met een reden: het is er prachtig mooi. Maar de tours die ze aanbieden door de baai zijn allemaal aan de prijzige kant. En een boozecruise ziet ook niet iedereen zitten. Maar daar bestaat een heel leuk en goedkoop alternatief op! Heb ik je aandacht al?

Vanuit Hanoi worden diverse tours aangeboden die al gauw $150 tot $200 kosten. Ik heb er veel positieve dingen over gehoord. Maar laten we wel wezen: we zijn backpackers en zo’n bedrag neerleggen voor drie dagen terwijl je daar ook bijna tien dagen van kunt leven? Liever niet.

Her en der hoorde ik iets over Cat Ba Island. Dus besloten we daar heen te gaan en vanuit daar een tour te boeken, in plaats van een dure cruise vanuit Hanoi.

De baai verkennen

Cat Ba is het grootste eiland van de baai. Het is ongeveer zestien kilometer lang en tevens ook een natuurpark. In het toeristische gedeelte van het eiland (wat overigens veel kleiner is dan dat het klinkt) zijn diverse tour operators te vinden die dagtours aanbieden vanaf $15, inclusief lunch. Betaal in ieder geval nooit meer dan $20 want alle tours die worden aangeboden hebben hetzelfde programma!

Tip: Wij boekten ons tourtje voor $15 bij Ali Baba hostel. Ook als je hier niet verblijft kun je gewoon de tour boeken. De tourguide is een leuke en opgewekte man en de lunch was heerlijk.

DSC02268

’s Ochtends om 08.00 pikt de tourguide je op en brengt je naar de pier. Vervolgens vaar je langs een floating village waar tientallen mensen in drijvende huisjes wonen en leven van de visvangst en het verkopen van oesters. Na een kleine boottocht arriveer je bij Monkey Island dat, je raadt het al, vol zit met die brutale grijze apen. Maar waar het echt om gaat, is het uitzichtpunt. Het is eventjes klimmen over scherpe rotsen; maar het uitzicht is magnifiek!

Vervolgens word je meegenomen naar een baai waar je kunt kayakken, een baai waar je vanaf de boot in het water kunt springen en dan heb je natuurlijk de boottocht zelf ook nog.

Ondanks dat de baai dé toeristentrekker is voor Vietnam, heb je tijdens de tour niet het idee dat je met honderden, al dan niet duizenden, tegelijk rondvaart. Eerder het tegenovergestelde. En dat maakt de hele ervaring nog meer bijzonder!
DSC02309
DSC02318

Cat Ba eiland

Ook het eiland zelf is het ontdekken waard. Een aanrader is om een scooter te huren en het eiland te verkennen. Dat kan makkelijk in een dagje. Echte aanraders zijn het viewpoint midden in het nationale park (trek wel je sportkleren aan want het is stiekem een pittige klimtocht) en de hospital cave. Gewonde vietcong strijders werden tijdens de oorlog verzorgd in de cave, uit het zicht van de Fransen en Amerikanen. Want ook die oorlogen werden in het noorden uitgevochten.

DSC02375

Hoe kom je er

Vanuit Hanoi boek je gemakkelijk een ticket naar het eiland. Met een bus reis je naar Hai Phong waar de ferry naar het eiland vertrekt. Eenmaal aangekomen op het eiland staat er een andere bus te wachten die je dropt in het toeristische gedeelte op het eiland. Hier zijn diverse hostels en guesthouses te vinden en hier speelt zich ook het nachtleven af.

Ook met de motor is het eiland heel goed te bereiken. De handigste route vanuit Hanoi is ook via Hai Phong waar je vervolgens de motor mee kunt nemen op de ferry. Aangekomen op het eiland is het nog een klein uurtje rijden naar het kleine stadje.

Tip: Koop je ferry ticket pas bij de pier waar de ferry vertrekt en niet elders bij kleine kantoortjes. I know, het is een toeristentrapp, maar wij hebben die fout wel gemaakt. Uiteindelijk hebben we het dubbele van het originele ticket betaald (ik gooi het maar op mijn haarkleur).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s