Vietnam

Vietnam is misschien wel een van de meest veelzijdige landen van Zuidoost-Azië. Een prachtige natuur, heerlijk eten, idyllische bergdorpjes, rijk aan cultuur en een rumoerige geschiedenis. Het langgerekte land kent meerdere klimaten en is makkelijk bereisbaar. 

Vietnam (Vietnamees: Việt Nam), officieel de Socialistische Republiek Vietnam, is ligt in Zuidoost-Azië. Het bevindt zich op het schiereiland Indochina en wordt begrensd door China in het noorden, door de Golf van Tonkin en het daarin gelegen Chinese eiland Hainan in het noordoosten, door de Zuid-Chinese Zee in het zuidoosten, door Cambodja in het zuidwesten en door Laos in het noordwesten. Met 94.348.835 (2015) inwoners behoort Vietnam tot de veertien volkrijkste landen ter wereld. De hoofdstad is het noordelijke Hanoi (Hà Nội) en de grootste stad is het zuidelijke Ho Chi Minhstad (Thành Phố Hồ Chí Minh), het vroegere Saigon.

Na meer dan duizend jaar Chinese overheersing, werd Vietnam in de tiende eeuw onafhankelijk. In de negentiende eeuw werd Vietnam, samen met buurlanden Laos en Cambodja, gekoloniseerd door Frankrijk. De Fransen verlieten de kolonie na de Eerste Indochinese Oorlog (6 december 1946 tot 1 augustus 1954), waarna Vietnam werd opgedeeld in een communistisch noordelijk deel en een anticommunistisch zuidelijk deel. Deze twee delen vochten door gedurende de Tweede Indochinese Oorlog, beter bekend als de Vietnamoorlog (1957 tot 1975) of de meest nutteloze oorlog in de geschiedenis.

Sinds de hereniging in 1976 is Vietnam een socialistische volksrepubliek. Overal zie je langs de weg grote borden met de sikkel en hamer terug. De symbolen van het land.

Noorden
Vooral het noorden zie je adembenemende landschappen. Met name Sapa is populair onder backpackers. Velen maken hier dan ook een meerdaagse trekking. Zo ver het oog rijkt zie je rijstterrassen verspreid om de vele hoge bergen. Vlakbij Sapa ligt de Fansipan –  de hoogste berg van Indochina. Daarnaast is een van de highlights de Ha Giang provincie waar je een mooie motorronde kan maken door het Dong Van Karst Plateau Geopark tussen Dong Van, Meo Vac en Yen Minh.

Iets zuidelijker ligt de schitterende Ha Long Bay en Cat Ba Island en ten zuiden van Hanoi bevind zich Tam Coc; beter bekend als de Ha Long Bay op het vasteland. Enkele tientallen kilometers zuidelijk van het mooie Tam Coc, ligt Phong Nha National Park. Hier werd enkele jaren geleden de grootste cave ter wereld ontdekt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere caves in deze mooie en groene regio die je gemakkelijk op eigen houtje kunt bezoeken.

Zuiden
Het zuiden van Vietnam leent zich uitstekend voor relaxdaagjes aan het strand zoals bij Mui Ne waar je goed kunt kitesurfen of Hoi An. Ook Nha Trang is redelijk populair al vinden veel backpackers dat je deze badplaats goed kunt overslaan.
Echte rust vind je aan een van de mooie stranden van Phu Quok eiland, ten zuiden van de Cambodjaanse grens.

En vergeet naast al het mooie dat je ziet ook niet te genieten van de typische en overheerlijke gerechten die kenmerkend zijn voor dit prachtige land!