Cambodja

Cambodja is een prachtig land in Zuidoost-Azië en velen kennen het van Angkor Wat. Maar Cambodja heeft veel meer te bieden. De roerige geschiedenis van het land heeft zijn sporen nagelaten. Het is een relatief klein land maar biedt een goede combinatie voor de reiziger die op zoek is naar cultuur én natuur.

Cambodja, officieel het Koninkrijk Cambodja, is een land in Zuidoost-Azië. In het noorden heeft het een 541 kilometer lange grens met Laos. In het noordwesten en westen heeft het een 745 kilometer lange grens met Thailand en in het oosten en zuidoosten heeft het een 1228 kilometer lange grens met Vietnam. Aan de kust grenst het aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee.

Het Koninkrijk Cambodja is een constitutionele monarchie met koning Norodom Sihamoni als staatshoofd. De Cambodjaanse regering wordt geleid door Hun Sen, premier van Cambodja. Zijn regeringsperiode loopt al sinds 1985, wat hem de langstregerende leider maakt in Zuidoost-Azië.

Cambodja’s oude naam is “Kambuja” (Sanskriet: कंबुज).[5] In het jaar 802 verklaarde Jayavarman II zichzelf tot koning, wat het begin betekende van het Khmer-rijk, dat meer dan 600 jaar bloeide. Het gaf de opeenvolgende koningen de kans het grootste deel van Zuidoost-Azië met zijn grote macht en rijkdom te domineren. Gedurende het Khmer-rijk werden er monumentale tempels gebouwd zoals Angkor Wat en Preah Vihear en vergemakkelijkte de verspreiding van eerst hindoeïsme en daarna boeddhisme over bijna heel Zuidoost-Azië.

Na de val van Angkor voor het Koninkrijk Ayutthaya in de 15e eeuw werd Cambodia geregeerd als een vazalstaat tussen zijn buren tot het ontstaan van de Unie van Indochina, gevormd door de Fransen in de 19e eeuw. Cambodja werd een onafhankelijke staat op 9 november 1953 onder koning Norodom Sihanouk.

In de jaren 70 kwam de communistische partij Rode Khmer aan de macht onder leiding van Pol Pot. Onder zijn leiding werden in bijna vier jaar tijd bijna 2 miljoen Cambodianen gevangen gezet en vermoord. Ook veel monniken werden geëxecuteerd en tempels en pagodes werden vernietigd. Ruim een vierde van de bevolking vond uiteindelijk de dood.

Belangrijke monumenten uit deze tijd zijn de Killing Fields en Tsuol Sleng gevangenis bij Phnom Penh.